Lite små tips :)

Halloween går ju i svart och orange.
Duka med uppklippt svart sopsäck. Urholkade pumpor som värmeljus. Svarta eller oranga servetter och tallrikar. Mycket spindlar och kryp. I vissa leksaksaffärer går det att få tag på spindelnät.

Om du bjuder på spagetti och köttfärssås, så färga spagettin grön eller röd med karamellfärg.

Blir det korv och mos så färga moset. Det ska vara mycket ketchup till.

Likaså färga popcorn och ev bål.

Köp småspindlar och frys i iskuberna så får dom djur i drickan. OBS! ( inte för små djur så dom sätter dom i halsen)

Avhuggna händer till bålet ! Latexhandskar (genomskinliga gummihandskar) fyll med vatten och karamellfärg (röd , grön, ja vilken färg man vill !) knyt ihop handskarna och frys in. Lägg dem sedan som de är i bålen. Väldigt populärt bland barnen och kyler bålen samtidigt :)




Ska ni ha Halloweenkalas? Gör roliga inbjudningar till alla barnen:

Pumpa
Skaffa lika många små prydnadspunpor som gäster. Rita ett ansikte på pumporna med en svart tuschpenna. Skriv inbjudningarna på papper. Rulla ihop pappret och knyt ett grovt band runt det och knyt sedan bandet runt pumpans skaft.
Spöke
Vik ett papper dubbelt. Rita konturerna av ett spöke mot den vikta kanten. Klipp ut spöket men låt kortet sitta ihop vid den vikta kanten. Rita ögon på spöket på framsidan och skriv inbjudan inne i kortet.

Vill din lilla kläut sig? :) Här kommer lite enkla tips på utklädningskläder:

Svart katt
En svart kattdräkt är ett enkelt men kusligt val. En svart långärmad t-shirt och svarta tights eller byxor samt svarta fingervantar fungerar bra som bas. En svart fjäderboa passar utmärkt som päls eller fyllig svans. Klistra eller sy slutligen fast öron av filt eller annan tyg i ett vanligt hårdiadem och komplettera klädseln med en katt-make up.
Häxa
Häxan är en riktig halloween-klassiker. Svarta baskläder och en gammal gardin eller lakan som cape är en utmärkt utgångspunkt för häxklädseln. Gör en egen häxhatt av svart kartong eller köp en färdig. Köp långa lösnaglar och måla svarta eller blodröda. Med en riktigt läskig häxmake-up blir häxan komplett.
Spöke
En spökkostym är enkel, effektfull och svår att tröttna på. Använd ett gammalt lakan eller köp ett billigt i affären. Klipp ut mun, ögon och näsa ur svart filt och limma eller sy fast ansiktsdelarna på lakanet. Klipp ut små hål vid ögonen, så att spöket vet vilka han ska skrämma. Öva slutligen läskiga läten för maximal effekt!
Vampyren
En vampyrfigur är förmodligen bland det läskigaste som finns men är mycket enkel att göra även med hemmaknep. Svarta kläder fungerar väl som bas även till vampyrdräkten. En gammal gardin eller duk fungerar bra som cape, händerna täcks av vita handskar. Om ni inte råkar ha en cylinderhatt liggandes hemma, kan man hitta en i affären eller göra en själv av kartong. Helheten kröns med blekt smink och vampyrtänder, som går att hitta i närmaste butik vid Halloween.
Pumpa
Är något för de yngre och kan köpas färdig eller göras hemma. Det du behöver är tyg i orange som man syr till en stor pumpa eller boll som man kan ha på överkroppen. Sen syr man fast svart tyg som man i förväg klippt ut som ögon och mun. Om man vill få en fylligare form på dräkten så kan man stoppa den luftigt. Glöm inte göra hål för armarna. Tips ha något grönt på benen så matchar det pumpan kanske tillsamman med en liten grön hatt.
Mumie
Mumien är en återkommande klassiker och är enkel att tillverka hemma av tygremsor som lindas och viras på som en dräkt. Tajta svarta kläder under tygremsorna är att rekommendera till mumien. Kom ihåg vira inte tyget för hårt man får lätt svårt att röra sig och om du virar alldeles för hårt kan armar eller ben domna.





MAT MAT MAT! Maten får man inte glömma på ett Halloweenkalas:

Monsterpizzor
Monsterpizzor är enkla att göra. Gör små pizzor med valfri fyllning, köttfärssås är en favorit. Gör sedan tex utstående ögon med två skivor squash toppade av två halva cocktailtomater. Huggtänder kan du göra av trekanter av paprika osv. Använd fantasin!
Maskar med geggamoja
En omtyckt klassiker på barnkalas - spagetti och köttfärssås. För att göra det lite extra färga spagettin grön med hjälp av lite karamellfärg i vattnet när du kokar den.
Pumpabål
Barnkalasets fräscha bål passar utmärkt att serveras ur en urkärnad pumpa. Följ anvisningarna för pumpalyktan (se ovan). Ställ in en klar bålskål i glas eller plast och fyll med en läskande dryck (se nedan)!
Häxans brygd!
Fyll glas till 2/3 med coca-cola, klicka i en kula vaniljglass. Glassen kommer att skumma sig och det hela ser riktigt läskigt ut. Klicka gärna i glassen så att barnen ser det, det ser kul ut. Lägg till sist i en gelégodisorm som får titta ut över kanten eller ringla uppför sugröret.
Apelsinspöken
En god efterrätt för både barn och vuxna! Tag en stor apelsin per person, skär av toppen och gröp ur innanmätet i apelsinen. Skär spöklika ögon och mun i apelsinernas skal. Blanda apelsinmos och vaniljglass och fyll apelsinen, sätt på toppen och låt stå ett bra tag i frysen, gärna över natten.

Marshmallowspöken
20 st marshmallows
300 gram vit choklad
50 gram mörk choklad
20 st grillspett av trä, eller glasspinnar

Tillagning
1. Spetsa marshmallows på varsin pinne. Ställ dem upp och ned på en tallrik och sätt in dem i frysen i ca 20 minuter. Smält under tiden den vita chokladen i vattenbad.

2. Ta ut marshmallows, en i taget, ur frysen och doppa dem i den vita chokladen. Det ultimata är att lyckas få till små "toppar" överst på spökets huvud, men det är ganska svårt. Det går bra att doppa och låta överflödig choklad rinna bort lite. Låt spökena stelna, gärna i kyl.

3. Ge spökena ansikten genom att doppa en spetsig grillpinne i smält, mörk choklad och "måla" på ansikten. Låt spökena stå i kylen tills de ska serveras.

Spindlar
Ingredienser
100 g smör eller margarin
1½ dl florsocker med chokladsmak
3 dl havregryn
2-3 msk starkt kallt kaffe

Garnering:
kokos
florsocker
röd hushållsfärg
lakritssnören

Rör matfett och flor med chokladsmak poröst. Tillsätt havregryn och kaffe. Forma till runda bollar som rullas i kokos. Forma även mindre bollar, som sätts som huvud på de kokosrullade bollarna.
Blanda ett par matskedar florsocker med någon droppe röd hushållsfärg och lite vatten och droppa som ögon på huvudet.
Skär lakritssnörena i bitar och sätt som ben på spindlarna.

Enkel Pumpapaj
Om det ska firas Halloween enligt konstens alla regler så det är bara att gå ut på jakt efter pumpa i matbutiken och knyta på sig förklädet... Pumpapaj är ett måste!
PAJDEG: 200 g margarin eller smör, 6 dl vetemjöl, 1/2 dl vatten.
FYLLNING: 1 kg pumpa, 1 gul lök, 1 msk curry, 1 msk olja, 1 tsk salt, 2 dl vatten, 3 dl riven cheddar ost.
Gör pajdegen på sedvanligt vis, låt vila 30 min, kavla ut i en långpanna och förgrädda pajskalet i ugn, 225 oC i ca 10 min. Skala, kärna ur och tärna pumpan, skala och hacka löken. Fräs pumpa, lök och curry i olja. Tillsätt salt och vatten och låt koka försiktigt i 15 min. Mosa sedan pumpablandningen i en matberedare, häll i pajskalet, strö över osten och grädda i 225 oC i ca 15 min.


Dekorera mera! :)

Halloween-lyktor
1. Spara använda glasburkar i olika storlekar och tvätta och torka dem.
2. Klipp ut passande bitar ur silkespapper i samma höjd som burkarna. Kolla att de är tillräckligt långa för att räcka runt hela burken.
3. Teckan enkla mönster på siden-pappersbitarna, exempelvis pumpa-ansikte.
4. Klipp ut mönstret och tejpa fast pappersbiten på en glasburk. Du kan även prova att tejpa ett silkespapper i annan färg under det med det utklippta mönstret så får du en lykta som ger sken i två färger.

Tips!
Dekorera ingången till huset där ni bor med halloweenlyktor, då får alla i omgivningen ta del av lite mys och dessutom hittar alla gästerna rätt.
Pappersgirlanger
1. Klipp ut ca 10 cm höga pappersremsor i valfri längd.
2. Vik pappret fram och tillbaka med 10 cm:s mellanrum så att det bildar ett "dragspel".
3. Teckna ett mönster på framsidan, exempelvis ett spöke med utbredda armar, så att mönstret fortsätter utmed kanterna. På detta sätt hänger girlangen ihop efter att du klippt ut det.
4. Klipp ut mönstret men lämna kanterna oklippta för att hålla ihop girlangen. Slutresultatet ser ut som om spökena håller varandra i handen.
5. Häng upp eller ställ på bordet!
Jack O'Lantern
1. Ta en stor, fast pumpa utan märken. Skär ett stjärnformat lock i toppen på pumpan. Vinkla kniven mot mitten så att lockets är större i ovankant, detta hindrar locket från att falla in om pumpan krymper.
2. Gröp ur pumpans innanmäte. Gör en fördjupning i botten för en ljushållare.
3. Skär ut munnen, var noga med att skära den ovanför där pumpan rundas av mot botten, annars finns risk för att pumpan kollapsar. Skär sedan ut näsan och ögonen. Du kan också skära ut andra former än ett ansikte, använd gärna en kakform för att markera konturerna.
4. Ta ett kort, kraftigt ljus eller värmeljus och placera det i pumpan. Sätt på locket och akta dig för spökena! Lämna aldrig en brinnande pumpa utan tillsyn!




Det var allt för mig, många bra tips har jag delat med mig av :)
Ha Det Gött!


Och till alla barnen som ska gå TrickORTreat säger jag bara: Good Hunting!

Kommentera här: